Εκδήλωση για τα 200χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα 200χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τιμούμε τους ήρωες, μαθαίνουμε βιωματικά την ιστορία, εμπνέουμε το μέλλον! Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μας στο βίντεο

Από την εικαστική παρέμβαση με την αποτύπωση των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του 1821 στον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών και δρώμενα από μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου άρχισαν την Τετάρτη 9Ιουνίου 2021 οι εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα Ελευθέρια 2021 με τίτλο «Σέρρες Γη Ηρώων».

«Επιλέξαμε να ανοίξουμε συμβολικά τα φετινά “Ελευθέρια” από το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σερρών σε ένα επετειακό έτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Από αυτό το σχολείο ξεκινά το έργο της φιλοτέχνησης των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης από έναν νέο Σερραίο καλλιτέχνη, τον Κυριάκο Αβραμίδη με στόχο να αφήσουμε ένα μόνιμο αποτύπωμα του μηνύματος της φετινής, εμβληματικής χρονιάς. 

«Στο 1ο Γυμνάσιο μαθήτευσαν χιλιάδες Σερραίοι, οι οποίοι μεγαλούργησαν και συνέβαλαν στην πρόοδο του τόπου μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση βλέπω σήμερα τα νιάτα, το μέλλον του Δήμου μας να τιμούν τον Σερραίο ήρωα της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος αγωνίστηκε και θυσίασε τα πάντα πριν από 200 χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερραίων κ Αλέξανδρος Χρυσάφης

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου προλογίζοντας τα δρώμενα  που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου τόνισε τον σπουδαίο ρόλο των φωτισμένων ανθρώπων, όπως ο Ρήγας Φεραίος κι ο Αδαμάντιος Κοραής στην πνευματική αφύπνιση του υπόδουλου ελληνισμού πριν από 200χρόνια για να αγωνιστεί για την ελευθερία του. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σερρών για τη συμβολική κίνηση να αρχίσουν οι επετειακές εκδηλώσεις της πόλης από τον χώρο του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Σερρών, που αποτελεί τον φάρο της εκπαίδευσης καθώς εκπαιδεύτηκαν σε αυτό χιλιάδες Σερραίοι για πάνω από 90 χρόνια, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο κ Χρυσάφης, στον οποίο και προσέφερε μια γκραβούρα του σχολείου, φιλοτεχνημένη από τον Σερραίο ζωγράφο κ.Μελλίδη. 

Στη συνέχεια ομάδα μαθητών παρουσίασε στον αύλειο χώρο του σχολείου το θεατρικά δρώμενο “Και ο κυρ-Μανωλάκης…μίλησε” με την επιμέλεια της φιλολόγου κ Τζιντζή Θεοδώρας. Η χορωδία του σχολείου τραγούδησε τον ύμνο του Εμμανουήλ Παπά με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ Παπαδοπούλου Άρτεμιδα.   Παρουσιάστηκαν  τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από ομάδα μαθητών με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Κώττη Γερακίνα και το κ.Λάππα Δημήτριο. Παράλληλα στον αύλειο χώρο παρουσιάστηκε  η έκθεση εικαστικών έργων μαθητών/τριών με θέμα την ευζωνική στολή και υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ.Γιαννακούδη Μαρία.

 

Scroll to Top
Αρέσει σε %d bloggers: