Διάκριση του 1ου Γυμνασίου στον Μαθητικό Διαγωνισμό που οργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό

Με χαρά και περηφάνεια το 1ο Γυμνάσιο Σερρών συμμετείχε ως διακριθέν  του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση»,  στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που οργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό. 

Η εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, στις 18.00, στο Μουσείο Φιλελληνισμού.

Δελτίο τύπου    

Βίντεο παρουσίασης της εργασίας

Η εργασία

Λόγω της υγειονομικής κατάστασης οι βραβευθείσες μαθήτριες παρέστησαν διαδικτυακά στην εκδήλωση μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Θεοδωρίδου Αργυρούλα.

Ο λόγος βράβευσης των μαθητριών Μπετιχαβά Μ και Μπεντούλη Ζ.:

“Καλησπέρα σας από το 1ο Γυμνάσιο Σερρών

     Η εργασία μας αφορά το Γαλλικό Φιλελληνισμό και τη συνδέσαμε με το μάθημα των γαλλικών. Κατ’αρχάς εστιάσαμε στην ιδιαίτερη σημασία του Γαλλικού Φιλελληνισμού, εξετάσαμε ποια ήταν η συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821 μέσα από τη γαλλική λογοτεχνία,τη γαλλική τέχνη, ζωγραφική-μουσική, και το γαλλικό τύπο. Στο μάθημα των γαλλικών μας δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουμε  την πολιτικοκοινωνική και πολιτιστική διάσταση της γαλλικής γλώσσας και να διαπιστώσουμε τους άρρηκτους δεσμούς Ελλήνων και Γάλλων που επιβεβαιώνονται μέσα από τη μακρόχρονη Ελληνογαλλική Φιλία. Όλ’αυτά συμπεριλήφθηκαν σ’ένα  βίντεο με τίτλο: « Ο Φιλελληνισμός στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και το γαλλικό τύπο. Φιλελληνικά αντικείμενα, μάρτυρες της απήχησης του Φιλελληνισμού στη Γαλλία»

     Συνέχεια της ενασχόλησής μας με το γαλλικό φιλελληνισμό, με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, αποτελεί το βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει ανάγνωση και απαγγελία κειμένων και ποιημάτων γάλλων φιλελλήνων συγγραφέων και ποιητών, από τους ίδιους τους μαθητές. Την ανάγνωση και απαγγελία συνοδεύει φιλελληνική μουσική του  Fernando Sor « Le dernier cri des Grecs», «Η τελευταία κραυγή των Ελλήνων». Τίτλος της εργασίας μας είναι ο εξής: «Κείμενα και ποιήματα Γάλλων Φιλελλήνων ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές των μαθητών».

Η εργασία μας αυτή έγινε με την εποπτεία και την καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας των Γαλλικών, κυρίας Αργυρούλας Θεοδωρίδου και την ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσε να εντρυφήσουμε στο γαλλικό φιλελληνισμό.

Ευχαριστούμε επίσης τη Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σερρών  κ. Σύλια  Ζέττα η οποία με την αμέριστη στήριξη της βοήθησε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να λυθούν  πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν από τις επιδημιολογικές συνθήκες.

Πρωτίστως όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) για την τιμή που μας έκανε να αξιολογηθεί η εργασία μας και να βραβευτεί με έπαινο, αποκομίζοντας έτσι την ηθική ικανοποίηση και τη δικαίωση των κόπων μας”.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Scroll to Top
Αρέσει σε %d bloggers: