Διδακτική επίσκεψη στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Βισαλτίας

Το 1ο Γυμνάσιο με τη συμμετοχή των γαλλόφωνων τμημάτων της Β΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στις  ανασκαφές   στην Τερπνή Σερρών την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022  και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες του να γνωρίσουν την ομάδα των 20 ανθρώπων από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ελλάδας υπό την επιστασία της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, οι οποίοι ανέλαβαν τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών

Με τη συνδρομή του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας οι μαθητές είχαν τη μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν την επιστήμη της αρχαιολογίας, και όχι μόνο, να δουν επιτόπου πως γίνεται μία ανασκαφή και να ενημερωθούν από τους ειδήμονες για τη σημασία τέτοιων εργασιών που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα δε οι μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αυθεντική γαλλική γλώσσα από τους Γάλλους αρχαιολόγους, καθότι η ξενάγηση έγινε στα γαλλικά και ελληνικά, να τολμήσουν να συνομιλήσουν μαζί τους, να τους θέσουν ερωτήσεις και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους προσθέτοντας λέξεις σχετικές με το θέμα.  Οι μαθητές/τριες  βίωσαν τη μοναδική εμπειρία ξενάγησης από τους υπεύθυνους της γαλλικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Μαλαμίδου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η Διευθύντρια Ζέττα Βασιλική και η καθηγήτρια γαλλικών κ. Γκεβρέκη Σοφία.

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας κ. Θεοδωρίδου Ρούλα, η οποία αν και συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από το 1ο Γυμνάσιο Σερρών συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της διδακτικής επίσκεψης καθώς και τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Μασλαρινό  Αθανάσιο, ο οποίος μας υποδέχτηκε στον αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο της Νιγρίτας, όπου βρίσκεται και το πηγάδι της Γερακίνας, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Γερακίνας και το πολιτιστικό φεστιβάλ των “Γερακινείων” από την ειδική συνεργάτιδα του Δήμου Βισαλτίας, κα Ευαγγελία Μπάτσιου.