Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση “Τα Μαθηματικά από την αρχαιότητα έως σήμερα”

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 τα τμήματα της Γ Γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στους χώρους της ΔΕΘ για να επισκεφθούν την έκθεση “Τα Μαθηματικά από την αρχαιότητα έως σήμερα” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Μαθηματικές έννοιες και Τεχνολογία στις Φυσικές επιστήμες”, οι εκπαιδευτικοί της ομάδας του Σχεδίου δράση συνόδευσαν τη Γ Γυμνασίου αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες μαζί με τους μαθητές μεσα από τα βιωματικό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασης της έκθεσης.
Η έκθεση, μέσω της τεχνολογίας, έχει ως στόχο να γνωρίζει ο κόσμος με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο τη σπουδαιότητα των μαθηματικών.
Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου. Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.
Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και επιτρέπουν την συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο. Η έκθεση, όπως και τα ίδια τα μαθηματικά, είναι αναμφίβολα για όλους.
Η έκθεση έχει συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Scroll to Top
Αρέσει σε %d bloggers: